Končar preuzima brodogradnju u Trogiru

Bez autora
Jul 19 2012

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu zagrebačke tvrtke Kermas energija d.o.o. za kupnju 1.177.014 dionica Brodotrogira, pod posebnim uvjetima. Ponudu Danka Končara ocijenila je boljom od ponude tvrtke More Trogir. Komisija je odabrala Končarovu ponudu jer predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti. Premijer Zoran Milanović potvrdio je da su se odlučili za Končara zbog zadržavanja proizvodnje brodova. Pohvalio je Čačića i njegove suradnike koji, pod pritiskom vremena, gospodarske krize i obveza preuzetih od EU-a, pokušavaju naći rješenje za brodogradnju. Vremena za čekanje nema, a stvari zasad čak izgledaju preružičasto. Budućnost je teška i neizvjesna, tako da nove vlasnike brodogradilišta čeka velika borba. Tvrtka More Trogir poduzetnika Slobodana Ljubičića nudila je izgradnju novog sadržaja i djelatnosti koje su najprimjerenije lokaciji trogirskog brodogradilišta, a nakon završetka projekta bilo bi zaposleno najmanje tisuću ljudi. Ulaganja bi u prvih pet godina iznosila 260 milijuna eura, dok bi konačna ulaganja dosegnula 580 milijuna eura.

Končar preuzima brodogradnju u TrogiruVlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu zagrebačke tvrtke Kermas energija d.o.o. za kupnju 1.177.014 dionica Brodotrogira, pod posebnim uvjetima. Ponudu Danka Končara ocijenila je boljom od ponude tvrtke More Trogir.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da su oba ponuditelja dala korporativna jamstva u iznosu od 70 i 75 milijuna kuna. Osobno mi je bliži projekt tvrtke More Trogir, ali je komisija odabrala Končarovu ponudu jer predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti, rekao je.

Premijer Zoran Milanović potvrdio je da su se odlučili za Končara zbog zadržavanja proizvodnje brodova. Pohvalio je Čačića i njegove suradnike koji, pod pritiskom vremena, gospodarske krize i obveza preuzetih od EU-a, pokušavaju naći rješenje za brodogradnju. Vremena za čekanje nema, a stvari zasad čak izgledaju preružičasto. Budućnost je teška i neizvjesna, tako da nove vlasnike brodogradilišta čeka velika borba, kazao je premijer.

Tvrtka More Trogir poduzetnika Slobodana Ljubičića nudila je izgradnju novog sadržaja i djelatnosti koje su najprimjerenije lokaciji trogirskog brodogradilišta, a nakon završetka projekta bilo bi zaposleno najmanje tisuću ljudi. Ulaganja bi u prvih pet godina iznosila 260 milijuna eura, dok bi konačna ulaganja dosegnula 580 milijuna eura.

Ponuda Kermas energije više se orijentira na proces nove brodogradnje. Sadašnji broj zaposlenika, njih 1239, smanjio bi se tijekom ove godine za 239, a u idućih pet godina za još 105 radnika. Najviše ljudi zadržalo bi se u brodogradnji, ali bi se išlo i u turističku ponudu - marinu, servisnu bazu te poslovno-turističku zonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik